Steeds meer mensen hebben een airco in huis. Dat is niet heel gek, want de afgelopen jaren hebben we warme zomers gehad. Een airco zorgt voor de nodige verkoeling tijdens deze dagen. Overweegt u om een airco te kopen , Maar heeft u nog een aantal vragen?

Wij geven hieronder u de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen:

 

1. Waar kan ik de airco plaatsen?

Het is belangrijk dat zowel de binnen- als buitenunit op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.  Deze bespreken we met u als we langs komen voor de offerte op maat.

2. Is een airconditioningsysteem ongezond?

Een airco is in principe niet ongezond. Maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de luchtstroom niet op uw lichaam te richten. Ook adviseren wij om de temperatuur niet te laag in te stellen. Zorg ervoor dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet meer dan ongeveer 5 graden is. Anders heeft u een grotere kans om verkouden te worden.  

3. Welke airco heb ik nodig?

Welke airco u nodig heeft, hangt af van uw wensen en situatie. Zo heeft u bij een vaste airco keuze uit een single split of een mutli-split airco. Deze zijn beschikbaar met verschillende vermogens. Het is goed om vooraf te bepalen hoeveel ruimtes u wilt verkoelen. Dan weet u of u een single split airco (één ruimte) of multi-split airco nodig heeft (meerdere ruimtes). Vervolgens moet gekeken worden hoeveel vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen verkoelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie belangrijk. Onze adviseur kan u hier altijd bij helpen. 

4. Hoeveel geluid maakt een airco?

Een airco maakt geluid. Hoe lager het aantal dB, hoe stiller de airco is. Sinds 1 april 2021 gelden er strengere geluidseisen voor de buitenunit van een airco. Overdag mag de buitenunit niet meer dan 45 dB geluid veroorzaken bij de buren, 's nachts mag dit niet meer dan 40 dB zijn.

5. Wat is de levensduur van een airconditioner?

De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van gebruik en of er regelmatig onderhoud is uitgevoerd. Een goed onderhouden split airco gaat bij gemiddeld gebruik zo'n 12 tot 15 jaar mee. 

6. Moet een airco regelmatig onderhouden worden?

Om zo lang mogelijk van uw airco te kunnen genieten, is periodiek onderhoud aan uw split airco belangrijk. Met periodiek onderhoud verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw airco. Hoe vaak de split airco onderhouden moet worden, is afhankelijk van het type toestel. 

Tijdens het onderhoud wordt de werking van het aircosysteem gecontroleerd en wordt zowel de binnen- als buitenunit schoongemaakt. Daarnaast worden de luchtfilters gereinigd en wordt het aanwezige koudemiddel gecontroleerd. Vraag voor meer info hierover aan onze adviseur.

7. Wanneer moet ik een airco bijvullen?

Een airco koelt door middel van koelmiddel. De vloeistof verdampt tijdens het koelproces, waardoor er steeds minder koelmiddel in het toestel zit. Als uw toestel minder begint te koelen of als u de airco langere tijd niet hebt gebruikt, is het nodig om het koelmiddel te laten bijvullen. Dit mag u niet zelf doen. Hiervoor moet u een erkend specialist inschakelen. 

8. Kan een airco ook verwarmen?

Ja, nieuwe modellen airco's hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Voor meer info over verwarmen met u airco klik hier:

 

9. Verbruikt een airco veel energie?

De airconditioner wordt niet langer meer gezien als een energie eter. De toestellen zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden.

Airco's hebben een energielabel. Bekijk het energielabel om te zien hoe zuinig het toestel is